Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «باشگاه خبرنگاران»
2024-05-04@01:03:01 GMT

زنگ خشونت

تاریخ انتشار: ۹ آبان ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۵۳۵۳۴۵۹

زنگ خشونت

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان؛ یکی از وعده‌هایی که شاید بارها در دوران تحصیل در مدارس از همکلاسی‌ها و دوستان‌مان شنیده‌ایم، وعده دیدار در زنگ آخر و احتمالا یک درگیری تمام‌عیار با معیار‌های همان دوران بود که اکثرا البته با فرار یکی از طرفین خاتمه پیدا می‌کرد. خشونت در درون مدارس ختم به همین موضوع نبود و نیست و جنبه‌های مختلفی را شامل می‌شود، از خشونت سر زده از دانش‌آموزان تا خشونت منعکس شده از دبیر، مدیر، معاون و.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

.. که همگی برای توجیه رفتار خود علل بسیاری را ذکر می‌کنند.

همین دانش‌آموزان و همین دوستان قدیمی ما، یادمان هست که یکی از علل پرخاشگری‌هایشان بروز نوعی قدرت بین هم‌سن و سال‌ها و سایر دوستان بود، یا خشونت‌شان نشات گرفته از یک دعوای مختصر شب گذشته، با پدر خانواده و قس علی‌هذا.

همه اینها در بررسی‌های علمی هم لحاظ می‌شود؛ یعنی در تقسیم‌بندی علل بروز و رشد خشونت در مدارس همین موضوعاتی که از گذشته تا به حال ما به راحتی از آنها گذشتیم و می‌گذریم، همان عللی که یکی از دوستانمان در توجیه درگیری زنگ آخر با دوست دیگرمان می‌گفت همچنان پابرجاست و کارشناسان، جامعه‌شناسان و روانشناسان هم به آن اذعان دارند.

خشونت و البته پرخاشگری به‌عنوان یکی از راه‌های بروز خشم، محصور در علل ثابتی نبوده است از این جهت هم گزاره‌های جامعه‌شناختی در بررسی و تحلیل رفتارهای پرخاشگرانه و خشونت‌آمیز دخیل است و هم گزاره‌های روانشناسانه در این مهم تاثیرگذارند. «هانس آیزنک» روانشناس انگلیسی در ارتباط با ریشه‌های روان‌شناختی رفتار‌های پرخاشگرایانه و خشونت‌آمیز بر این باور است که بین ویژگی‌های شخصیتی چون برون‌گرایی و رفتار انحرافی رابطه‌ای وجود دارد که فرد را به سمت صلح‌طلبی یا اعمال رفتارهای خشونت‌آمیز سوق می‌دهد.

وی مدعی است فرد برون‌گرا، ماجراجو و مغرور است، فوری واکنش نشان می‌دهد تمایل به پرخاشگری دارد، زود از کوره به‌در می‌رود و نمی‌تواند کنترلی بر احساساتش داشته باشد. در کنار تیپ شخصیتی فرد نباید از تغییرات ناگهانی و بیمارگونه دوران بلوغ نیز چشم‌پوشی کرد. در این دوران که بیشتر دانش‌آموزان با آن درگیر هستند فرد به خاطر تغییرات بیولوژیکی و فکری در وضع روحی مناسبی قرار ندارد و به‌شدت شخصیتی شکننده دارد. این مشکل با تغییر در برخی خصوصیات رفتاری افراد مانند اضطراب، هیجان، احساس حقارت، غرور و … موجب بروز پرخاشگری می‌شود. تغذیه، اختلافات خانوادگی، اینترنت و رشد فناوری، تشنجات و نابرابری‌های اجتماعی، الگو‌سازی‌ها، دوگانگی شخصیتی و... از سایر علل بروز خشم در جامعه و به صورت خاص در میان کودکان و نوجوانان در مدارس است.

وضعیت نامناسب خشم در مدارس

بنابر گزارش ارائه شده از سوی عباسعلی باقری، مدیرکل آموزش و پرورش شهر تهران در صحن شورای شهر از وضع فعلی مدارس، از لحاظ کیفی و کمی، در شرایط کنونی رفتار پرخطر در میان پسران در مقطع متوسطه اول ۷/19 درصد و خشم بالا در میان دختران ۶/19 درصد است.

این ارقام نشان از آن دارد که کنترل خشم در مدارس در وضعیت نامناسبی است. به عقیده کارشناسان خوردن غذاهای تند و تیز، فست‌فود‌ها و به‌طور کلی غذای نامناسب در نوع رفتاری افراد تاثیر‌گذار است و این نوع مواد‌غذایی به دلیل ترکیبات نامناسب و مضری که در خود دارند بر سیستم بدن فرد تاثیر می‌گذارد و او را به سمت گزینش رفتارهای خشونت‌آمیز در مواجهه با شرایط گوناگون سوق می‌دهد.

اختلافات خانوادگی و وجود درگیری‌های گوناگون با دلایل مختلف در محیط خانواده از علل دیگری است که می‌تواند بر نوع رفتار فرد و گرایش کودک یا نوجوان محصل به خشونت و رفتارهای پرخاشگرایانه موثر باشد. درگیری‌های گوناگونی از نوع ادب جمعی و برخورد با بزرگ‌تر‌ها، نوع تعاملات اجتماعی، تقابل سنت و مدرنیته، ادبیات و فرهنگ امروزی و قدیمی و... همگی می‌تواند از علل ایجاد درگیری میان افراد خانواده باشد و همین درگیری بر رفتار فرد در محیط‌های گوناگونی که در طول روز در آنها حاضر می‌شود، تاثیر می‌گذارد و می‌تواند عصبانیت ناشی از آن تبعات ناخوشایندی بر رفتار فرد بگذارد.

بروز و ظهور فناوری‌های جدید و عدم‌تربیت فکری و بهره‌برداری صحیح فرد از تغییرات و پیشرفت‌های ایجاد شده در علوم و ابزار جدید، زیر سایه عدم نظارت خانواده و مسئولان فرد را به سمت استفاده ناصحیح و نوعی تربیت پوشالی توسط این ابزارآلات سوق می‌دهد که هرکدام از این تغییرات و تاثیرات می‌تواند مسیر رفتاری و فکری نوجوان محصل و دانش‌آموز را تغییر و به مسیر نادرستی رهنمون سازد. ساخت و توزیع بازی‌ها و نرم‌افزارها و البته چالش‌های خشونت باری که ساخته و پرداخته اذهان تربیت‌یافته در فرهنگ‌هایی مغایر فرهنگ ایرانی است تا به امروز تاثیرات مخرب بسیاری بر ذهن و رفتار دانش‌آموز ایرانی داشته است و همین موضوع زمینه رشد خشونت و رفتارهای پرخاشگرایانه بین دانش‌آموزان را افزایش داده است.

رسانه به کمک خشم می‌آید!

الگوسازی‌های غیرمنطقی و تاثیرپذیری از چهره‌های غالبا خشن که ماحصل عدم توجه در توزیع فیلم‌ها و تولیدات رسانه‌ای متناسب سن افراد است، دانش‌آموز را به سمت تقلید از مدل رفتاری این شخصیت‌های پرخاشگر سوق می‌دهد که در صورت استمرار، آثار زیان‌بار بسیاری در شکل‌گیری شخصیت فرد خواهد داشت. اما فارغ از تمامی گزاره‌ها و عللی که تا به اینجا بیان شد، تشنجات و نابرابری‌های اجتماعی یکی از مهم‌ترین عللی است که می‌توان از آن به‌عنوان اصلی‌ترین علل بروز خشونت و رفتارهای نابهنجار در محیط دانش‌آموزی و مدارس نام برد.

نابرابری اجتماعی بنابر یک تعریف ساده به معنای توزیع نابرابر فرصت‌ها، مزایا، پاداش و خدمات اجتماعی بین افراد و گروه‌های اجتماعی است. در چنین شرایطی گروه‌هایی که به مراکز قدرت و ثروت نزدیک‌تر هستند از فرصت‌ها و مزایای بیشتر و بهتری برخوردار می‌شوند و سایر افراد و گروه‌ها از بخش یا تمامی فرصت‌ها و مزایای اجتماعی محروم می‌شوند.
محرومیت‌های اجتماعی که محصول نابرابری‌های اجتماعی گسترده است زمینه را برای بروز انواع خشونت فراهم می‌سازد.

منتظر اقدام مسئولان

دانش‌آموزی که در محیط تحصیل خود سایر دانش‌آموزان و دوستان خود را در بهره‌گیری از مزیت‌ها و شرایط گوناگون از خود برتر می‌بیند و خود را در سطوح پایین‌تر از لحاظ جایگاه اجتماعی تصور می‌کند، ناخودآگاه دچار نوعی سرخوردگی می‌شود که اغلب به دلیل عدم‌توانایی در کنترل واکنش‌ها در برخورد با این فضا، خشونت و رفتار‌های پرخاشگرایانه را برمی گزیند و به همین دلیل این موضوع به تنهایی بخش بزرگی از علل گرایش فرد به رفتارهای نابهنجار به‌خصوص در محیط مدارس را به دوش می‌کشد.

کنترل، کاهش و حل چنین معضلی که ناشی از این گزاره و نابرابری اجتماعی است در وهله اول برعهده سیاستگذاران و مسئولان کلان کشور است تا در جهت رفع و کاهش تبعیض‌های اجتماعی و تحریک عقیدتی و رفتاری کودکان و نوجوانان در این مسیر گام بردارند.

دانش‌آموزان، کودکان و نوجوانان بعد از تربیت در مدارس و محیط‌های آموزشی وارد جامعه می‌شوند و هریک به صورت متغیر و با درصد‌ها میزان گوناگون در پیش برد و حرکت جامعه تاثیر‌گذار خواهند بود و هیچ‌کس نمی‌تواند ادعا کند با این شرایط و وجود روحیات خشن و پرخاشگر، در آینده جامعه موفقی را پیش روی خود خواهد دید.

منبع:روزنامه فرهیختگان

انتهای پیام/

 

افزایش خشونت در مدارس

 

 

منبع: باشگاه خبرنگاران

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۳۵۳۴۵۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بازی محل رشد خلاقیت دانش آموز است

خبرگزاری مهر_ گروه جامعه؛ روز معلم که می‌شود همه ما به یاد معلمانمان می‌افتیم؛ خانواده‌ها از معلمان فرزندانشان تقدیر می‌کنند؛ مدیران مدارس برای معلمان خود هدایایی در نظر می‌گیرند و آموزش و پرورش در هر استان و شهر هم سعی دارد هر ساله به مناسبت روز معلم از معلمان نمونه خود تقدیر کند.

در این میان اما معلمانی هستند که بدون چشم داشتی، بدون آنکه از تدریس و زحماتشان کسی تقدیری داشته باشد؛ همچنان معلمی را با شوق و علاقه ادامه می‌دهند.

به بهانه روز زیبای معلم تلاش می‌کنیم در چند مصاحبه با تعدادی از این معلمان گفت‌وگو داشته باشیم.

بخشی از این معلمان معلمان طرح امین هستند؛ طرحی که از مدت‌ها قبل بر اجرای آن تاکید شده بود اما سال‌ها به صورت محدود اجرایی شد؛ طرحی از سوی حوزه علمیه برای پرورش طلاب معلم که چند ساعتی در هفته میهمان مدارس باشند.

می‌خواهم دوست دانش آموزانم باشم

حجت قلی نژاد یک روحانی طرح امین است که در چند سال گذشته در مدارس استان آذربایجان غربی شهر ارومیه مربی و معلم پرورشی بوده است؛ با او که یک طلبه و معلم روحانی است؛ در مورد جایگاه معلم و میزان اثرگذاری او بر شخصیت دانش آموزان صحبت کردیم.

قلی نژاد با بیان اینکه در کنار درس تلاش می‌کنم یک روحانی با اخلاق و دوستی برای دانش آموزانم باشم؛ گفت: یکی از مواردی که در ذهنم بود با حضور در مدرسه اجرای آن را ببینم این بود که بتوانم نگرانش نگرش کودکان را نسبت به اسلام و روحانیت در مدارس مثبت کنم. چند ماه در مدرسه فقط به این موضوع متمرکز شدم که در کنار تدریس در خصوص اسلام و انقلاب هم با دانش آموزان صحبت کنم.

وی با بیان اینکه در فعالیت‌های مدرسه متوجه شدم اگر ایجاد مقبولیت نکنم هیچ وقت نمی‌توانم موفق شوم؛ گفت: باید کودک در ابتدا مرا در قلبش جا دهد و نگرشی مثبت و خاطره خوبی از درس با من داشته باشد تا به صحبت‌هایم هم گوش دهد. این کار را با بازی برای بچه‌ها انجام دادم.

این معلم شهرستان ارومیه افزود: در زنگ‌های تفریح یا زمان‌های استراحت در کلاس درس در حالی که لباس روحانیت همچنان بر تنم است با دانش آموزان بازی می‌کنم؛ می‌دانم بازی بهترین فرصت برای رشد خلاقیت و همچنین ایجاد صمیمیت بین مربی و معلم با دانش آموز است.

این معلم طرح امین خاطر نشان کرد: بهترین اثرگذاری برای من این است که نه تنها نگاه دانش آموز به اسلام و روحانیت بلکه حتی نظر خانواده وی هم نسبت به انقلاب و نظام اسلامی نگره نظر و نگرشی مثبت شده و همراه با امید باشد.

طلاب امین سهمیه‌ای در آزمون‌های استخدامی معلمان ندارند

طرح امین در دولت فعلی با جذب طلاب و روحانیون ادامه یافته است. در طرح امین در حال حاضر ۲۵ هزار طلبه اعم از حوزه علمیه برادران و خواهران به عنوان طلبه تبلیغی هفته‌ای چند ساعت با حضور در مدارس به سوالات دینی دانش آموزان پاسخ می‌دهند.

مسئولان وزارت آموزش و پرورش بارها اعلام کردند که به کارگیری طلاب در این وزارتخانه، ریالی را متوجه وزارت آموزش و پرورش نکرده است؛ این طلاب حقوقی بابت این همکاری دریافت نمی‌کنند و مبلغی در حد ایاب و ذهاب از طرف معاونت تبلیغ حوزه علمیه و گاهی در مناسب‌ها، از طرف سازمان تبلیغات و یا سازمان اوقاف پرداخت می‌شود. در حقیقت طلاب طرح امین می‌دانند کار پاره وقت در مدارس هیچ گاه شغل ثابتی برای آنان نخواهد بود.

از سوی دیگر طلاب امین هیچ گاه در موضوع استخدام معلمان هم نیستند و بنا بر تأکیدات مسئولان هیچ گاه سهمیه‌ای از ظرفیت آزمون‌های استخدامی برای طلاب طرح امین در نظر گرفته نشده است. با این حال فعالیت در طرح امین می‌تواند یک امتیاز برای پذیرفته‌شدگان مرحله کتبی آزمون استخدامی معلمان باشد که اگر در مرحله‌ی کتبی پذیرفته شدند؛ در هنگام مصاحبه و گزینش از امتیاز حضور در طرح امین استفاده کنند.

کد خبر 6094438 علی قدمی

دیگر خبرها

  • مراسم روز معلم در مدارس دانش‌آموزان اتباع + فیلم
  • یک درصد آسیب‌های اجتماعی رفتار‌های «پرخطر» هستند/ غربالگری بیش از ۶.۵ میلیون دانش‌آموز
  • سبک بازی‌محور؛ افقی نو در حوزه آموزش دانش‌آموزان
  • ممنوعیت‌های تازه به سبک دهه ۶۰ در مدارس
  • فرسودگی۷۰ درصد مدارس شهرستان قوچان
  • ۷۰ درصد مدارس شهرستان قوچان فرسوده است
  • تکرار سختگیری دهه ۶۰ در مدارس
  • بازی محل رشد خلاقیت دانش آموز است
  • جایی که تعلیم و تربیت با عشق گره می‌خورد
  • معلمی خاص برای دانش آموزان خاص